FONTOS INFÓK

Érdemes egy-két dolgot végiggondolni, mielőtt az ember kisebb vagyont ad ki a kezéből.

 

1. Először is, milyen célra szeretnék terméket vásárolni?

2. Mennyi időre szeretnék terméket vásárolni?

3. Mennyire szeretnék megbízható terméket vásárolni?

4. ... És nem utolsó sorban, mennyi pénzt szánok a termékre az előbbiek függvényében?

 

Csomózott felszerelést véleményem szerint az emberek két alapvető célból vásárolnak.

Divatból vagy mindennapos használatra.

Ha divatból vásárolunk – például fotózáshoz – akkor inkább az esztétika kap fontosabb szerepet, ellenben a mindennapos használatnál, tréning közben elengedhetetlen az alapanyagok kiváló minősége. A gyengébb kötél használata előbb-utóbb balesethez vezethet, mivel szakítószilárdsága nem egy 500 kilós állathoz van tervezve. Könnyen előfordulhat, hogy a nem megfelelő merevségű, vastagságú kötél használat közben nyúlhat, így a kötőfék alakja, mérete megváltozhat, ami ismét balesetet idézhet elő.

Rengeteg típusú kötél létezik, ellenben tisztában kell lennünk néhány dologgal, mikor választunk.

A kiképzésnél van néhány kardinális tényező, amire nagy hangsúlyt kell fektetni. A nyomás amit kifejtek a lóra, akkor hasson, mikor adom, akkora erősséggel, amekkorával adom, és oda hasson, ahova azt én szánom. Ahhoz, hogy ezek teljesüljenek elengedhetetlen, hogy ennek a célnak a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen az a kötél alapanyag, amelyből a kötőféket készítjük. Próbáljuk kerülni a puha, pamutos köteleket, mivel ezek rugalmasabbak, mint a polyester alapúak, ezáltal változhat alakjuk a környezeti hatásoktól (víz, sár). A polyester kötelekből a kellően tömött szövésűek alkalmasabbak a kiképzéshez. A merevebb változatból készített csomózott kötőfék által az utasítások egyértelműbbek, így hatásosabban megérteti a lóval, hogy az orrát ért kellemetlen nyomásnak engedjen. Csikó/lónevelésnél viszont lényeges, hogy a termék megbízható legyen, mivel a tanításnál a megfelelő időzítés kulcsfontosságú. Így ha éppen elszakad a kötél, vagy megnyúlik, akkor a következetes munkánk a semmibe vész...

A minőséget az élettartammal, a megbízhatósággal, a gazdaságossággal és a teljesítménnyel jellemezhetjük. Ellenben előállítása általában magasabb költségekkel valósítható meg.

Mielőtt csomózott kötőfék vásárlásba fognánk, mérlegeljünk, mit is szeretnénk, és annak milyen velejárói lehetnek, melyek nagymértékben befolyásolhatják a munkánkat és a kapcsolatunkat a lóval.

Ha bármilyen kérdés felmerülne, fordulj hozzám bizalommal.