A MÁRKA
exclamation-mark-icon-attention-sign-ico

A  SibuGranada kiváló minőségű hajóskötélből készült lovas felszerelések készítésével foglalkozik 2010 óta.

Mind színvonalát tekintve, mind esztétikai szempontból a termékek versenyen, fotózáson és kiképzés alatt is kifogástalanul megállják a helyüket. A felszerelések sajátossága, hogy egyedi igényeket elégítek ki méretben, színben, díszítésben a megrendelők elképzelései szerint. 

 

A vékony kötélből készült termékek - kötőfék,  kantár - alapanyaga olasz gyártású trim zsinór (5 mm), magas szakítószilárdsággal (400-600 kg), ezzel garantálva a biztonságot használat közben. A szakítószilárdság mellett a megfelelő alapanyag kiválasztásakor nagy hangsúlyt fektettem a kötél merevségére is, mivel ez az a tényező, amely befolyásolja, hogy a termék mérete ne változzon a kiképzés során. Könnyen előfordulhat, hogy a nem megfelelő merevségű, vastagságú kötél használat közben nyúlhat, így a kötőfék alakja, mérete megváltozhat, amely súlyos balesethez is vezethet.

A  kantárszárak, kiképzőszárak alapanyaga olasz-, illetve magyar gyártású körszövött HT poliészter kötél. Szakítószilárdságuk 2800-4200 kg. Erős, hajlékony, rugalmas, anyaga miatt nem válik merevvé akkor sem, ha vízzel érintkezik.

 

A felszereléseken kívül lovas kiegészítők készítésével is foglalkozom. Egyik kedvenc termék a vásárlók között a lovas kulcstartó, melyet igény szerint saját lovadról is elkészíthetek.

 

A kötőféket vezetéshez, kiképzések-, lovaglások alkalmával használjuk a célnak megfelelően.

Karámba kiengedett, bokszban elhelyezett lovon felügyelet nélkül soha ne hagyjuk a kötőféket, mert balesetveszélyes! Ha beakad valamibe, nem szakad el.

A SibuGranada csomózott kötőfék mosható mosógépben, de maximum 20-30 fokon.

A természetesség szerepe a lovak kiképzésében.

 

Ezen szóösszetétel hallatán, a legtöbb lovasemberben felmerül a kérdés, hogy egy kiképzési módszer mitől lehet természetes, hiszen már az sem mondható annak, ha felülünk a ló hátára. A másik kérdés pedig az, hogy miért van szükségünk efféle módszerre, amikor így is tökéletesen „elbírunk” a lovakkal. Sajnos, tényleg „csak elbírunk velük”, mert a profi tenyésztésnek köszönhetően a lovak munkakészsége nőtt, a testalkatuk tökéletesedett, így az egyes feladatok végrehajtása könnyebbé vált, a profi edzőképző intézmények színvonala viszont romlott. Tehát lovaink képessége javult lovasaink tudásának csökkenése mellett. A kevesebb tudáshoz ráadásul türelmetlenség is párosult, amelyet a körülöttünk lévő rohanó világra fognak, ahol az eredményesség a legfontosabb, közben pedig, mit sem törődnek azzal, hogy céljaikat hány ló egészségének árán érik el. Továbbá, mivel eltávolodtunk a természettől, így a lovaktól is, nem lehet összehasonlítani azt a kapcsolatot, amikor együtt éltünk velük, munkára használtuk, vagy amikor manapság csak kilátogatunk hozzájuk, és hobbi célra alkalmazzuk őket.

Miért is van/lenne elengedhetetlen szükségünk a természetes lókiképzésre:

 1. Segít visszatalálni a természethez, így a lovunkhoz.

 2. Segít megérteni a lovakat.

 3. Türelmet és alázatot tanulunk.

 4. Megtanuljuk azt, hogy a LOVUNK legyen a legfontosabb és nem az elért eredmények. (MGY)

A  természetes lókiképzés (angolul: natural horsemanship), olyan szemléletmódot jelent,

amely a lovaglásban - versenyzési szakágtól és stílustól függetlenül - a ló természetes ösztöneire és ménesbeli viselkedésére épített kommunikációra törekszik.

A természetes lókiképzés kialakulása szabadon élő lovakon végzett megfigyeléseken, a ménes tagjai közötti kommunikáción, testbeszéden alapszik. A ló és ember közötti kommunikáció és együttműködés alapfeltétele, hogy a ló az embert a ménes tagjaként kezelje. A ménes felépítése szigorú rangsoron alapszik. Az ember csak akkor képes a ló együttműködési készségét megnyerni, ha a ló az embert rangsorban maga fölött állónak tekinti. Ennek a módszernek az alkalmazása lehetővé teszi a kontroll, a tisztelet és a bizalom kialakulását, amely elengedhetetlen egy harmonikus kapcsolat kialakulásához.